Alopeciile reprezinta afectiuni ale parului si scalpului, caracterizate prin caderea difuza sau localizata a parului. Alopecia include aspecte fizice suparatoare pentru pacient care, ulterior, determina unele consecinte psihologice, ca de exemplu instalarea anxietatii si a depresiei.


Cauzele aparitiei alopeciei

Factorii care pot influenta cresterea si pot determina pierderea parului sunt: stresul psihic cronic, substantele chimice (de exemplu, citostaticele care determina oprirea cresterii foliculilor pilosi), regimul alimentar inadecvat, unele boli sistemice (sifilis), radiatiile electromagnetice (raze X sau gamma), afectiunile dermatologice (micoze, parazitoze), utilizarea unor preparate cosmetice agresive, agresiunea mecanica a firului de par (coafare, vopsit, decolorat), poluarea atmosferica, fumatul, alcoolul in exces, cafeaua. De asemenea, persoanele ai caror parinti sufera de aceasta boala pot dezvolta alopecie. S-a sugerat ca bolile autoimune pot determina alopecie, in cazul in care foliculii de par sunt atacati de catre organism, cauzand inhibarea cresterii. O alta cauza foarte frecventa de alopecie este o infectie fungica a scalpului sau matreata.

Cum poate ajuta terapia cu lipitori medicinale persoanele cu alopecie?

In primul rand prin cresterea circulatiei sanguine, care ajuta la imbunatatirea si furnizarea de nutrienti ce sprijina dezvoltarea de foliculi de par puternic, ajutand astfel la promovarea si cresterea acestuia. Nu in ultimul rand, in saliva lipitorilor se afla si o componenta antibacteriana, de un real ajutor in lupta cu infectiile fungice.