Desi cuvantul artrita inseamna, de fapt, inflamarea articulatiilor, vom folosi termenul de artrita pentru a descrie mai mult de 100 de boli reumatice, precum si conditiile care afecteaza articulatiile, in tesuturile care inconjoara tesutul conjunctiv comun. Modelul, severitatea si localizarea simptomelor pot varia in functie de forma specifica a bolii. De obicei, bolile reumatice sunt caracterizate prin durere si rigiditate, in jurul uneia sau mai multor articulatii. Aceste simptome se pot dezvolta treptat sau brusc. Anumite conditii reumatice pot implica, de asemenea, sistemul imunitar si diferite organe interne ale corpului.

In 2004, FDA a aprobat utilizarea tratamentului cu lipitori medicinale ca o modalitate de a trata artrita si alte boli reumatoide. Prin saliva sa, lipitoarea medicinala introduce un agent anti-inflamator ce actioneaza direct asupra durerii. Nu in ultimul rand, pentru pacientii bolnavi de artrita, saliva lipitorii actioneaza ca un veritabil vasodilatator.

De cele mai multe ori, tratamentul poliartritei efectuat cu lipitori medicinale se realizeaza o singura data. Durata tratamentului este de o ora, iar lipitorile sunt pozitionate pe punctul cauzator de dureri. Gratie anestezicului natural emis de lipitori, in timpul procedurii nu exista durere sau discomfort. Odata ce procedura este finalizata, cei mai multi dintre pacienti raporteaza o circulatie mai buna. In cele mai multe cazuri, tratamentul nu are nevoie de repetare pana la sase luni. Tratamentul cu lipitori medicinale in tratarea artritei nu are efecte secundare.