Terapia cu lipitori medicinale a intrat din nou in practica medicinala, nu numai in Rusia, ci si in intreaga lume.


Trei sute de falci si dinti. Cine sunt, de fapt, lipitorile?

Nu sunt aratoase, dar sunt extrem de benefice sanatatii. Terapia cu lipitori medicinale este o metoda veche de peste 2.000 de ani, foarte larg utilizata pana in 1950 si in Europa, care, treptat, odata cu dezvoltarea sistemului farmaceutic si aparitia medicamentelor, a inceput sa fie uitata.


De ce sa utilizam lipitori in medicina atunci cand exista atat de multe medicamente?

Dintr-un motiv foarte simplu: lipitorile vindeca orice boala, fara efecte secundare. In ceea ce priveste medicamentele, vor exista intotdeauna efecte secundare, care vor limita folosirea acestora. Mai mult, insisi medicii au descoperit ca terapia cu lipitori medicinale poate face minuni acolo unde medicina alopata s-a dovedit de multe ori neputincioasa.


Care sunt efectele terapiei cu lipitori medicinale?

In saliva lipitorilor medicinale s-au gasit, pana in prezent, aproximativ 150 de componente, enzime si substante biologic active, cu proprietati medicinale. Atunci cand extrage sangele, lipitoarea elimina in circuitul sanguin o substanta, hirudina (de aici si denumirea terapiei), precum si enzime active, care au actiune de fluidizare a sangelui, prin aceasta marindu-se viteza de circulatie a sangelui, aspect deosebit de util in tratamentul unor tulburari de circulatie. Asadar, lipitoarea nu ne scapa doar de sangele rau, ci introduce in organismul nostru substante biologic active, pe primul loc situandu-se hirudina, enzima care reduce coagularea sangelui. Alte substante din saliva lipitorii restaureaza microcirculatia in tesuturi si organe, pentru a imbunatati furnizarea de sange si pentru a preveni formarea de placi aterosclerotice, normalizand tensiunea arteriala, reducand inflamatiile, dizolvand cheagurile de sange si anihiland grasimea. Transmiterea impulsurilor nervoase este restaurata, iar permeabilitatea peretilor vaselor de sange este redusa.

In ce boli ajuta hirudoterapia?

Spectrul de boli in care tratamentul cu lipitori medicinale este folosit se dovedeste foarte larg. Lipitorile sunt utilizate, in mod frecvent, in caz de infarct, in afectiunile oculare (glaucom), in afectiunile ORL (sinuzite, rinite, scadere a acuitatii auditive, otite), in cazul bolii ischemice a cordului, al hipertensiunii, aritmiei, bronsitei, pneumoniei, neuritelor trigemenului, spondilitelor, herniei de disc, spondilozelor, bobilor ginecologice, hemoroizilor externi si interni, varicelor, bolilor circulatorii din zona creierului, in cazul migrenelor, al tensiunii intracraniene, in cazul unor accidente vasculare cerebrale, al tumorilor benigne sau maligne, al cheagurilor de sange. Pentru tratarea bolilor respiratorii (astm, bronsita cronica si acuta, pneumonie, emfizem, pneumosclerosis) terapia cu lipitori medicinale este utilizata, de obicei, in combinatie cu medicamente, terapie fizica si masaj. In vindecarea astmului, terapia cu lipitori medicinale are rol anti-inflamator, anti-alergic, cu actiune de restaurare, pacientul redobandindu-si sanatatea.