Otita este o infectie bacteriana a urechii medii, favorizata, de obicei, de o viroza respiratorie. Se manifesta prin dureri, secretii ale urechii, senzatie de presiune si, netratata, poate duce chiar la pierderea auzului.

Pierderea auzului se caracterizeaza prin scaderea brusca sau progresiva a perceptiei sunetelor. In functie de cauza, pierderea auzului poate varia ca severitate, de la forma usoara pana la severa si poate fi reversibila, temporara sau permanenta. Pierderea progresiva a auzului, afecteaza toate grupele de varsta si este ca frecventa pe locul trei dintre cele mai frecvente afectiuni pe termen lung (cronice) la varstnici.

Tinitusul reprezinta perceperea anormala a unor zgomote (sunete) in ureche. Cauzele aparitiei bolii sunt multiple, de la expunerea la zgomote, pana la acumularea de ceara in ureche sau imbatranirea. De asemenea, hipertensiunea arteriala si tensiunea arteriala scazuta afecteaza vasele de sange si pot cauza zgomote in urechi. Bolile cardiovasculare pot afecta vasele de sange din jurul urechilor si acest lucru poate duce la tiuit.

Toate bolile enumerate mai sus, precum si alte maladii ale urechii pot fi tratate cu succes prin hirudoterapie. Lipitorile secreta o enzima anestezica ce desensibilizeaza zona, in timp ce alte enzime dizolva cheagurile de sange si previn coagularea acestuia. Nu in ultimul rand, enzimele antibacteriene refac sistemul imunitar.