Bolile cardiovasculare sunt de multa vreme tratate prin terapia cu lipitori medicinale. Celebrul medic Nickolay I. Pirogov, din Rusia, a fost printre primii din istoria moderna care a tratat bolile de inima cu lipitori - in anul 1800. Rezultate bune au fost observate chiar si in cazuri de schimbari sclerotice in peretii vaselor de sange.

Ateroscleroza apare atunci cand in peretii arterelor se depune colesterolul si grasimile prezente in cantitati excesive in sange. Cu timpul, in aceste depozite se depune si calciu, se formeaza un tesut fibros si se constituie asa-numitele placi ateromatoase. Ele stanjenesc din ce in ce mai mult circulatia libera a sangelui prin artera afectata: din laminara si fluenta, ea devine turbulenta si inegala. Ateroscleroza sta la baza aparitiei majoritatii bolilor cardiovasculare.

Colesterolul nu constituie cauza bolilor de inima, reprezentand doar o substanta grasa produsa de ficat, substanta responsabila de formarea membranei celulelor si a anumitor hormoni. Colesterolul este cunoscut sub denumirea de colesterol bun (HDL) si colesterol rau (LDL). Cea mai mare parte a colesterolului din sange o reprezinta LDL. Atunci cand acesta este prea mare, impreuna cu alte substante se depune pe artere formand placi care micsoreaza trecerea sangelui, putand duce la un atac cerebral sau la comotie cerebrala. Reducand nivelul LDL, putem impiedica atat infarctul cat si comotia cerebrala.

Sangele nostru contine grasime atat sub forma de colesterol, cat si sub forma de trigliceride. Cand nivelul de trigliceride este ridicat, exista risc de boli cardiovasculare. Trigliceridele sunt o forma de lipide, la fel ca si colesterolul; ele sunt compuse din molecule de glicerol si acizi grasi si sunt stocate in tesuturile adipoase ale corpului. Niveluri ridicate de trigliceride sunt direct legate, in cele mai multe cazuri, de dezechilibrele alimentare. Un nivel de trigliceride crescut este un puternic factor de risc pentru atac de cord in randul barbatilor de varsta mijlocie si varstnicilor, un factor de risc mai puternic decat cresterea colesterolului total in monoterapie.

Este bine stiut faptul ca la pre-menopauza femeile au mai putine evenimente cardiovasculare. Pierderile de sange lunare au un efect foarte important asupra vascozitatii sangelui, pentru ca odata cu acestea, noi celule sanguine tinere apar.

Descrierea pe scurt a pericolelor vascozitatii sangelui, ne ajuta sa intelegem cat de important este tratamentul cu lipitori medicinale in tratarea bolilor de inima.

Hirudina din saliva lipitorii se opune procesului de coagulare a sangelui. Hirudina este o polipeptida, care are o activitate antiprotease extrem de puternica, cu o specificitate stricta de trombina, ceea ce inseamna ca este capabila sa inactiveze trombina legata de fibrina. Alti factori pot, de asemenea, stabiliza sistemul de coagulare a sangelui, producand un efect benefic asupra peretelui vascular si imbunatatind microcirculatia, lucru ce duce la imbunatatirea circulatiei sangelui si alimentarea cu oxigen a tuturor organelor interne. Depozitul de enzime din saliva lipitorilor previne ingrosarea sangelui, promovand astfel circulatia acestuia mult mai bine, nu numai in inima, dar si in alte parti ale corpului.

Prin pierderile de sange provocate in urma tratamentului cu lipitori medicinale, organismul este determinat sa produca noi celule sanguine, mai flexibile decat celule sanguine mari. Specialistii spun ca exista 90 de km de vene din corp care, in urma tratamentului cu lipitori medicinale, sunt curatate, devenind mai puternice si mai flexibile.Hipertensiunea

Hipertensiunea - tensiunea arteriala crescuta - este o masura de forta impotriva peretilor arterelor. Odata cu trecerea anilor, omul devine mult mai susceptibil de a avea tensiune arteriala crescuta din cauza faptului ca vasele de sange devin mai rigide pe masura inaintarii in varsta. Cand acest lucru se intampla, tensiunea arteriala creste. Tensiunea arteriala mare sporeste sansa de a avea un accident vascular cerebral, atac de cord, insuficienta cardiaca, boli de rinichi, putandu-se instala chiar moartea timpurie.

In tratamentul hipertensiunii arteriale cu lipitori, efectul este dublu. In primul rand, exista o scadere a volumului de sange circulant in vasele de sange, cu rol de diminuare directa a presiunii de-a lungul peretilor acestor vase. In al doilea rand, agentii bio-activi din saliva lipitorii activeaza enzime hipotensive (de reducere a presiunii) cu efecte semnificative. Odata cu inceperea tratamentului cu lipitori medicinale, doza de medicamente se poate reduce semnificativ si uneori chiar intrerupe.