Un alt domeniu in care terapia cu lipitori poate fi benefica este boala ochilor. Cele mai cunoscute tulburari ale ochilor sunt corioretinita (o inflamatie a coroidei si a retinei ochiului), conjunctivita (inflamatia conjunctivei la unul sau ambii ochi), cheratita (o afectiune in care corneea devine inflamata) si sclerita (o boala grava inflamatorie care afecteaza stratul alb exterior al ochiului, cunoscut sub numele de sclera sau sclerotica).

Glaucomul este o boala de ochi ce produce atrofierea nervului optic si ingustarea campului vizual. Campul vizual este suprafata perceputa de ochi, atunci cand fixam privirea drept inainte. Aceasta boala a ochiului se caracterizeaza prin cresterea tensiunii intraoculare si scaderea acuitatii vizuale.

Glaucomul este deseori asociat cu o crestere a presiunii intraoculare, dar poate exista si atunci cand presiunea este normala. Forma cea mai frecventa a bolii este glaucomul cronic, cand presiunea creste lent sau devine instabila si pierderea campului vizual se produce incepand de la extreme. In cazul glaucomului acut, este vorba de o crestere brusca a presiunii intraoculare. Din categoria celor care prezinta riscul de a dezvolta glaucom se numara diabeticii, persoanele de peste 40 de ani si cele cu antecedente in familie. Daca este detectat si tratat in stadiile incipiente, glaucomul poate fi controlat si vindecat, terapia cu lipitori medicinale ajutand la regresia bolii prin diminuarea productiei de umoare vitroasa, in acest fel scazand presiunea din interiorul ochiului. Terapia cu lipitori medicinale se face la intervale regulate, in combinatie cu medicamentele prescrise de medicii oftalmologi.

Hirudoterapia este de un real ajutor si celor care sufera de hematom preorbital, prin capacitatea extraordinara a lipitorilor de a dizolva sacul de sange format in jurul ochiului.