Bolile de piele sunt cele mai intalnite forme de infectii, care apar la persoanele de toate varstele. Bolile de piele includ o gama larga de conditii care afecteaza pielea. Acestea pot fi cauzate de complicatii ale altor afectiuni medicale, infectii fungice, bacteriene, reactii alergice sau chiar muscaturi de insecte. Bolile inflamatorii ale pielii fac referinta cel mai des la eruptiile cutanate. Eczemele, dermatitele, psoriazisul, eruptiile cutanate si de scutec intra in aceasta categorie. Chiar si acneea este o boala inflamatorie a pielii.

Zona zoster (herpes zoster) este o infectie virala ce afecteaza radacinile nervoase. Se caracterizeaza prin durere si aparitia unei benzi eruptive ce se intinde pe o singura parte a corpului. Zona zoster este o boala mai comuna la persoanele adulte si la cele cu sistemul imunitar slabit de stres, rani, anumite medicamente sau alti factori. Manifestarea pe piele a herpesului zoster nu este grava, dar durerea cauzata de inflamarea nervului suport poate fi severa, pe durata a catorva saptamani. Zona zoster este o reactivare a virusului varicela-zona zoster, un tip de virus herpetic care cauzeaza varicela ("varsat de vant"). Odata ce o persoana a avut varicela, virusul ramane inactiv in radacinile nervoase pana cand, la unele persoane, se reactiveaza. Cand virusul devine activ, persoana face zona zoster in loc de varicela.

Furunculul este o infectie a pielii care implica un folicul pilos si tesutul cutanat din jur. Caracteristicile unui furuncul: dimensiunea este cea a unui bob de mazare, dar poate ajunge cat o minge de golf, poate prezenta pustule (vezicule cu puroi) albe sau galbene, furunculele pot conflua sau se pot raspandi spre alte zone ale pielii, pot creste rapid, se pot infiltra, pot supura (elimina puroi) sau pot forma cruste.

Psoriazisul este o boala dermatologica cronica care determina o crestere rapida exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate (hipercheratozice), albicioase. Aceste leziuni pot varia ca dimensiuni si au o localizare preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mainilor, picioarelor si regiunii sacrale (partea inferioara a spatelui). Psoriazisul este mai frecvent in randul adultilor, dar poate aparea si in randul copiilor si al adolescentilor.

De cele mai multe ori, tratamentele pentru bolile de piele au doar rolul de a limita gravitatea bolii, care nu este vindecata in totalitate. Tocmai de aceea, tratamentul cu lipitori medicinale este o metoda extrem de eficienta de tratare a bolilor de piele. Dealtfel, bolile de piele au fost tratate cu lipitori chiar de catre medicii antici. Foarte important in sedinta de hirutoterapie este faptul ca lipitoarea este plasata direct pe punctele bolnave, asa incat lipitoarea sa poata extrage de acolo infectia, in timp ce alte lipitori vor fi asezate in jurul zonei respective, pentru a extrage sangele infectat. Acest lucru va scuti totodata pacientul si de durere, imbunatatindu-i vizibil starea sanatatii.