Elementul cheie al sistemului urinar sunt rinichii, organe pereche de marimea pumnului, situate sub coaste, spre mijlocul spatelui. Rinichii indeparteaza excesul de lichid si deseurile din sange, sub forma de urina. Rinichii mentin un echilibru stabil al sarii si altor substante din sange, produc un hormon ce ajuta la formarea globulelor rosii.

Factorii majori care contribuie la aparitia bolilor renale sunt diabetul si hipertensiunea arteriala. Daca diabetul nu este tratat corespunzator, nivelurile ridicate de glucoza din sange pot deteriora vasele de sange din rinichi, provocand scurgeri ale acestora, in timp ce tensiunea arteriala ridicata din vasele de sange le impiedica sa filtreze substantele reziduale. Boala renala determinata de diabet se dezvolta lent, pe durata multor ani.

La randul sau, hipertensiunea arteriala reprezinta o amenintare grava pentru rinichi. Hipertensiunea arteriala poate declansa boala de rinichi, poate contribui la agravarea ei sau doar sa fie o consecinta a ei. Cand o persoana sufera de hipertensiune arteriala, vasele sanguine sunt suprasolicitate, la fel si rinichii, care nu mai pot functiona normal. Daca tensiunea arteriala este tinuta sub control, rinichii isi vor indeplini functiile si riscul ca persoana afectata sa ajunga la dializa este mult diminuat.

Terapia cu lipitori medicinale este de un real ajutor in cazul bolilor de rinichi. Tinand cont de faptul ca rinichii pot fi deteriorati datorita efectelor diabetului zaharat, una dintre cauze fiind cresterea vascozitatii sangelui, enzimele din saliva lipitorii ne ajuta prin preventia coagularii sau ingrosarii sangelui. De asemenea, lipitorile contin si o enzima cu rol de filtrare a rinichilor. Este vorba de histamine care ajuta la o circulatie normala a sangelui. Alte beneficii ale tratamentului cu lipitori medicinale includ efectul antibacterian, rinichii fiind astfel ajutati sa lupte impotriva infectiei.