Unele dintre bolile cele mai raspandite in acest moment sunt bolile vasculare. Acestea se manifesta prin rigidizarea arterelor sau venelor, fluxul sanguin este compromis din cauza ingustarii vaselor, ducand la formarea de placi grase sau depozite. Astfel, circulatia normala a sangelui este impiedicata, iar vasele sanguine sunt ingrosate. Printre factorii care duc la aparitia bolii sunt: hipertensiunea arteriala, obezitatea, stilul de viata nesanatos, cum ar fi fumatul sau bautura in exces, inactivitatea. Pe termen lung, bolile vasculare determina aparitia problemelor la inima sau la extremitati.

Desi exista multe tratamente care pot reduce progresia bolilor vasculare, utilizarea prelungita a medicamentelor poate conduce la reactii adverse sau la complicatii. Persoanele care doresc sa incerce o metoda eficienta pentru tratamentul bolilor vasculare aleg terapia cu lipitori medicinale.

Este cunoscut faptul ca saliva lipitorilor vindeca sau previne aparitia bolilor vasculare. Saliva lipitorilor contine peste 100 de substante bioactive, extrem de benefice. O astfel de componenta este hirudina, care actioneaza ca un agent de anticoagulare. Calin este o alta componenta care inhiba coagularea sangelui. O a treia componenta care dizolva cheagurile de fibrin este destabilase, cu rolul de a inhiba formarea trombilor. Saliva lipitorii contine, de asemenea, un inhibitor de factor Xa de coagulare, ce limiteaza efectul de coagulare al factorului Xa. Tot in saliva lipitorii se gaseste si hialuronidaze, care imbunatateste vascozitatea lichidului interstitial. Efectul vasodilatator este asigurat de alte trei componente, acetilcolina, histamina si carboxipeptidaza A inhibitori.

Toate componentele mentionate mai sus lucreaza impreuna pentru a reduce vascozitatea sangelui, facand consistenta acestuia mai subtire, astfel incat sa promoveze fluxul de sange mai bine si sa previna formarea cheagurilor. Atunci cand apar, cheagurile pot calatori in diferite parti ale corpului si pot bloca un vas sangvuin, provocand astfel un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Sangele gros prezinta, de asemenea, un risc major ca extremitatile distale, in special varfurile degetelor si degetele de la picioare, sa nu primeasca sange oxigenat adecvat si nutrientii de care au nevoie. In consecinta, componenta anticoagulanta din saliva lipitorilor este vitala, deoarece, intr-un mod natural, face ca sangele sa devina mai subtire, iar pacientul sa beneficieze de o imbunatatire majora a starii de sanatate.