Cu aproape doua milenii in urma, imparatul si filozoful roman Marc Aureliu spunea ca aspectul exterior al omului este “cea mai buna scrisoare de recomandare a lui“. Cele mai vechi informatii despre tratamentul cu lipitori provin din Egiptul Antic. Primul invatat al Greciei Antice, care a atras atentia asupra lipitorilor medicinale, a fost Nicandr din Calofana (200-130 i.e.n.), dar mentiuni apar si in lucrarile lui Hipocrate, Galalen si Avicena. Mai tirziu, in Europa, hirudoterapia se folosea atat de frecvent, incat numai Franta a cumparat 100 de milioane de bucati, in 1850. In Tarile Romane, in secolele XIX-XX, tratamentul pentru oricare boala incepea cu aplicarea lipitorilor. Erau folosite nu numai in scop medical, ci si in tratamente cosmetice, pentru imbujorarea domnitelor (se aplicau dupa ceafa).


Miracolul glandelor salivare din lipitorile medicinale

Prin purificarea sangelui, oxigenare si detoxifiere, hirudoterapia are efect asupra intregului organism. Glandele salivare ale lipitorii contin lipide, care, impreuna cu hirudina, proteina, serotonina, hialuronidaza, colagenaza si elastaza sunt ingrediente active esentiale in ingrijirea pielii (reconstructia membranei celulare, a celulelor pielii si tesutulurilor). Tot in saliva lipitorii se gasesc si hormoni naturali, steroizi, cum ar fi: cortizon, dehidroepiandrosteron (androstenolone), testosteron, progesteron si estradiol. Un alt grup de compusi aflati in glandele salivare este format din acizi fosfatidici si acizi grasi liberi, care asigura o importanta sursa de energie.

Odata cu inceperea sedintei de hirudoterapie, fata va capata un aspect si o stralucire aparte, elasticitatea pielii va fi imbunatatita considerabil, iar caderea parului va fi oprita. De asemenea, celulita va fi vizibil redusa, cicatricile diminuate, iar prin imbunatatirea circulatiei sangelui, venele paianjen vor fi eliminate, iar senzatia de maini si de picioare reci va disparea definitiv. O singura sedinta de hirudoterapie este un lifting facial non-invaziv, cu efecte uimitoare.

Micutii medici ai naturii au si rol de chirurgi renumiti. Astfel, ploapele vor fi ridicate, petele de pe fata inlaturate, iar inestetica acnee va deveni doar o amintire. Hiduroterapia, frumusete fara varsta!