Pentru a intelege modul in care lipitorile pot ajuta la tratarea infertilitatii, luati in considerare teoria efectelor lor asupra organismului.

Efectul terapeutic al hirudoterapiei este compus din mai multi factori:

  • Reflex (lipitorile sunt plasate in asa fel incat sa atinga numai punctele biologic active);
  • Mecanic (efect pur mecanic cu privire la sange - sange supt si, pe termen lung, efect de descarcare a toxinelor de la rana, dupa muscatura lipitorii);
  • Biologic (prin saliva lor, lipitorile emit in sange o varietate de substante biologic active - hialuronidaza, hirudina bdelliny, Eglin, destabilazny complexe, etc.). In plus, saliva lipitoarii are proprietati antibacteriene.

Hirudina

Hirudina este substanta care incetineste coagularea sangelui, avand un rol esential si in prevenirea formarii cheagurilor de sange. Orice proces patologic ce are loc in organism provoaca o perturbare a microcirculatiei. Acest lucru conduce la o acumulare de lichid in exces si la cresterea presiunii interstitiale, ceea ce duce la compresia mecanica a vaselor de sange. Aceste procese determina o crestere a hipoxiei (deficit de oxigen). O mica cantitate de hirudina are un mare efect in tratament. Nicio alta substanta, din natura sau creata artificial, nu poate da efectul de hemoragiere timp de 24-48 ore, in locul aplicarii procedurii. Actiune echilibrata: 70% actiune locala si 30% actiune generala. Cantitatea minima de sange este de 5-10gr la o lipitoare. Insasi hirudina este o puternica substanta bioactiva, care consta din 65 de aminoacizi, avand capacitate anti-inflamatorie si efect anestezic, dezinfectant. Hirudina imbunatateste microcirculatia sangelui in tesuturi si in locul patologic.


Complexul Destabilase (lipozomi naturali)

Previne activitatea trombolitica prin hidroliza agregarilor de fibrina formate de catre factorul stabilizator al XIII-lea. Complexul Destabilase scindeaza E-lizina in agregari de fibrina (important, cu resorbtia cheagurilor de sange formate) si E-lizina in proteine diferite (formarea de astfel de agregari s-a observat in mai multe conditii patologice, cum ar fi cataracta).


Exista mai multe tipuri de infertilitate:

Infertilitatea primara se defineste prin incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de contacte sexuale regulate (de 3-4 ori pe saptamana).

Problemele de infertilitate secundara presupun, in esenta, dificultatea de a concepe un copil dupa o sarcina si o nastere anterioara.

Sterilitatea absoluta apare in absenta uterului sau a ovarelor.

Nu numai femeile sufera de infertilitate, ci si barbatii. Astfel, infertilitatea de sex barbatesc poate fi de doua tipuri: secretoare si obstructiva. Principalele cauze ale infertilitatii sunt diferite, de la tulburari hormonale, la inflamatii ale organelor genitale datorate infectiilor cu leziuni tisulare ale testiculelor, canalului deferent, prostatei, veziculele seminale.

De cele mai multe ori, problemele legate de infertilitate si-au gasit raspunsul in tratamentul cu lipitori medicinale. Lipitorile pot fi puse de specialist in puncte speciale de pe uter si anexe, imbunatatind astfel efectul terapeutic. Tratamentul cu lipitori nu are numai efect local ci si de imbunatatire a sistemului imunitar. In plus, hirudina are efecte indirecte asupra sistemului endocrin, esential pentru buna desfasurare a unei sarcini.