Cele mai frecvente intrebari postate in randurile ce urmeaza sunt menite a va furniza informatii din teorie dar si din practica privitoare la terapia cu lipitori medicinale. Informatiile prezentate nu constituie, insa, un substitut pentru consilierea medicala sau pentru tratamentul propus de medici sau hirudoterapeuti calificati. De aceea, raspunsurile intrebarilor nu vor fi folosite pentru a diagnostica sau pentru a trata independent.


Subiectele care fac obiectul acestui capitol sunt:

  • aspecte juridice ale terapiei cu lipitori medicinale;
  • tratament;
  • efecte secundare posibile;
  • contraindicatii potentiale.

Aspecte juridice ale terapiei cu lipitori medicinale

De unde pot cumpara lipitori medicinale pentru tratarea pacientilor mei ca medic sau ca practician de medicina alternativa?

Lipitorile medicinale pentru aplicare farmaceutica pot fi achizitionate doar de la producatori autorizati, sau de la farmacie (asigurati-va, insa, ca lipitorile provin doar de la un producator autorizat).


Cum pot identifica un producator autorizat de lipitori medicinale?

Un producator autorizat de lipitori medicinale detine autorizatia juridica a producatorului si o adresa valida de GMP (Good Manufacturing Practice), certificat care trebuie sa fie prezentat, la cerere.


Am voie sa efectuez tratament cu lipitori medicinale pe terte persoane, daca nu am terminat studiile ca practicant de medicina alternativa sau ca medic?

Nu. Potrivit Legii de Medicina Alternativa si Complementara privind varianta practicienilor, orice persoana care practica medicina fara a avea o autorizatie si/sau licenta, este pasibila de amenda sau de inchisoare.


Ce trebuie sa fac cu lipitorile folosite?

Lipitorile se arunca. Se pot introduce in alcool etilic, sau se pot ingheata la temperaturi scazute de aproximativ -18°C, timp de cel putin 12 ore. Pentru sectorul comercial, daca este posibil, eliminati lipitorile in calitate de organe si de produse din sange, in conformitate cu Codul de deseuri german 18 10 02 (organe si produse din sange). In caz contrar, le puteti introduce in deseuri reziduale non-reciclabile, in recipiente etanse, incasabile, etichetate ca material potential infectios. Acestea pot fi depozitate, de asemenea, inainte de eliminarea finala, intr-un borcan inchis, cu apa si pietre, pana cand mor de moarte naturala.


Pot obtine lipitori medicinale ca persoana particulara in scopul tratamentului?

Se pot obtine lipitori fara prescriptie medicala, dar acestea sunt puse la vanzare numai de catre farmacisti. Din cauza riscurilor implicate in terapia cu lipitori medicinale, amatorismul in tratament nu este indicat.


Lipitorile medicinale pot fi aplicate si a doua oara?

Nu. Din motive de calitate si de siguranta, in conformitate cu normele si reglementarile farmaceutice, nu este autorizata aplicarea de lipitori medicinale care au fost deja utilizate.


Exista vreun un risc de siguranta si de calitate in cazul in care lipitorile sunt aplicate la aceeasi persoana, a doua oara?

Dupa ce au ingerat o singura data sange extensiv, lipitorile medicinale nu vor musca din nou, pentru o perioada de cel putin trei luni. Stocarea lipitorilor medicinale in timp, in recipient, in conditii artificiale, creste contaminarea acestora cu agenti patogeni. Prin urmare, exista un risc substantial de infectie secundara pentru pacient.


Tratament cu lipitori

Cat timp are loc sangerarea?

Durata normala de sangerare este cuprinsa intre 8 si 24 ore.


Muscatura de lipitoare medicinala doare?

Perceptia durerii rezultata este individuala si depinde de locul muscaturii. De obicei, pacientii raporteaza perceptia durerii comparabila cu intepatura de urzica sau cu muscatura de tantar (timp de 10 - 20 secunde).


Dupa tratament, in jurul ranei va incepe mancarimea. Ce pot face pentru a preveni asta?

Frecvent, pacientii raporteaza prurit, simtit intens de unele persoane. Scarpinatul poate provoca frecvent infectii secundare, care trebuie evitate. In scopul reducerii mancarimii, se pot folosi urmatoarele produse: pentru uz extern, Fenistil®-Gel (Dimetinden) si comprese, iar pentru administrarea orala, antihistaminice.


De ce si cand punctele de muscatura se pot transforma in albastru?

Culoarea albastruie este cauzata de hematoame, care s-au dezvoltat ca urmare a efectului anti-coagulant din saliva lipitorii, in combinatie cu presiunea mare de aspiratie exercitata de catre lipitoare pe pielea sensibila.


Efecte secundare posibile

Punctul de muscatura este inflamat si inrosit, o puternica senzatie de mancarime poate aparea, iar zona inconjuratoare (in cele mai multe cazuri extremitatile) este umflata si tensionata. Care este cauza acestor efecte secundare si ce masuri trebuie luate?

De cele mai multe ori, astfel de reactii de la lipitori sunt posibile in prezenta bacteriilor Aeromonas sp. si/sau a reactiilor alergice. Dupa aplicarea lipitorii, este foarte important sa permitem extremitatii respective sa se odihneasca, prin mentinerea ei in pozitie ridicata, cat mai mult timp posibil, cel putin trei zile. Sunt recomandate compresele reci, puse pe rani, imediat ce sangerarea a incetat. De asemenea, se recomanda aplicarea locala si interna de antihistaminice (Fenistil®, Ceterizin®). In cazul in care aceste masuri sunt efectuate in mod corespunzator, efectele adverse pot fi prevenite. Daca, totusi, simptomele apar, nu trebuie sa va speriati. Acestea dispar dupa cateva zile.


Prin muscatura de lipitori medicinale se pot transmite boli infectioase?

Din moment ce lipitorile sunt utilizate doar o singura data, transmiterea de agenti patogeni umani este practic imposibila.


Dupa terapia cu lipitori medicinale, ganglionii limfatici regionali sunt umflati. Ce se poate face in acest caz?

Este posibil ca anumiti ganglioni din proximitatea locului in care au fost aplicate lipitorile medicinale sa se inflameze, dar, la scurt timp dupa tratament, acestia isi revin la normal. Terapeutul participa la informarea in prealabil a pacientilor in legatura cu acest efect secundar.


Muscaturile de lipitori sunt, uneori, vizibile si dupa cateva luni. Ce pot face in aces caz?

Este posibil ca mici zone de depigmentare permanente sa ramana pe punctele de muscatura. In cazul in care pacientul are o astfel de problema, cheloide-gel/Wala® va poate ajuta. Terapeutul participa la informarea in prealabil a pacientilor in legatura cu acest efect secundar. Se recomanda prudenta in cazul in care lipitorile au fost aplicate in zonele faciale.


Exista pericol de cicatrici ramase de la muscaturile lipitorilor?

Cicatricile mici pot ramana o perioada, dar, in functie de tipul de piele, ele vor deveni in cea mai mare parte a lor imperceptibile, dupa o perioada de aproximativ sase luni.


Contraindicatii potentiale

Se poate efectua o sedinta cu lipitori medicinale asupra unui pacient caruia i s-a administrat Aspirina?

Da, dar tratamentul cu preparate de acid acetilsalicilic (de exemplu, Aspirina) trebuie sa fie intrerupt cu trei zile inainte de inceperea tratamentului cu lipitori medicinale si poate fi reluat a doua zi dupa finalizarea terapiei cu lipitori. In ceea ce priveste intreruperea utilizarii de Aspirina, nu aveti nevoie de acordul unui medic pentru a opri consumul de Aspirina.